Σπιρουλίνα

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
Η πιο πλήρης πράσινη υπερτροφή

  


Η θρεπτική αξία της σπιρουλίνας είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον πλανήτη.
Η σπιρουλίνα περιέχει περισσότερα από 150 πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και 2000 ένζυμα. 
Μεταξύ αυτών:
Πρωτεΐνες αφομοιώσιμες κατά 95% από τον οργανισμό.
Σχεδόν όλα τα αφομοιώσιμα μεταλλικά στοιχεία και σε μεγάλη ποσότητα σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο κ.α.
Η σπιρουλίνα περιέχει Βιταμίνη Α, B1, B2, B3, B5, B6, E, H, Ινοσιτόλη, Φολλικό οξύ.
Όλα τα αμινοξέα (και τα 8 απαραίτητα).
Λιπαρά οξέα: Ω3, Ω6, Γ- λινολεϊκό οξύ (GLA), Ολεϊκό οξύ, Παλμιτικό οξύ, Παλμιτολεϊκό οξύ, Στεατικό οξύ.
Μέταλλα:  Ασβέστιο, Σίδηρος, Κάλιο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Νάτριο, Φώσφορος, Ψευδάργυρος.
Ιχνοστοιχεία: Βάριο, Βόριο, Χρώμιο, Κοβάλτιο, Μολυβδαίνιο, Σελήνιο, Βανάδιο.
Πρωτεΐνη φυκοκυανίκη Ισχυρό αντιφλεγμονώδες,  αντιοξειδωτικό, ανοσοδιεγερτικό.
Πολυσακχαρίτες : Βοηθούν στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών από το αίμα στον εγκέφαλο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Γ-λινολενικό οξύ (λιπαρό οξύ GLA) : Σπάνιο στην καθημερινή διατροφή μας, ισχυρό αντικαρκινικό, περιέχεται στο μητρικό γάλα.
Χλωροφύλλη : Βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος και στον καθαρισμό του αίματος, στην αναπαραγωγή φιλικών βακτηρίων του εντέρου, στην ανάπλαση των ιστών, στην οξυγόνωση του οργανισμού κ.α.

Η σπιρουλίνα συγκριτικά με άλλες τροφές περιέχει :
  •  Ασβέστιο 3 φορές περισσότερο από το πλήρες γάλα.
  •  Πρωτεΐνη 4 φορές περισσότερο από τη σόγια.
  •  Σίδηρο 23 φορές περισσότερο από το σπανάκι.
  •  Β-καροτίνη 5 φορές περισσότερο από τη χλορέλα και 40  φορές περισσότερο από τα καρότα.   
Ακόμη, 1 γρ. σπιρουλίνας (ελάχιστη ημερήσια δόση) έχουν περισσότερη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση απ΄ότι 2 μερίδες λαχανικών.

Η σπιρουλίνα ως τροφή ισχυρά αλκαλική βοηθάει:
Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αύξηση επιπέδου ενέργειας, στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, στη ρύθμιση του σακχάρου και  της αρτηριακής πίεσης στο αίμα, στην καλύτερη λειτουργία  του εγκεφάλου κ.α.


Συσκευασίες:
120, 500 ταμπλέτες
Σκόνη 50γρ.

Βιβλιογραφία - Έρευνες
Abdulqader, G., Barsanti, L., Tredici, M. M. "Harvest of Arthrospira platensis from Lake Kossorom (Chad) and its household usage among the Kanembu." Journal of Applied Phychology. 12: 493-498. 2000.
"Blue-green algae". MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. November 18, 2010. Retrieved April 15, 2011.
Kulshreshtha, A., Zacharia, J., Jarouliya, U.,Bhadauriya, P., Prasad, G.B.K.S., &Bisen, P.S. (2008). "Spirulina in Health CareManagement". Current Pharmaceutical Biotechnology 9 (5):