Ιβiσκος


Ιβίσκος (Roselle)
Το αρχαίο φάρμακο της φύσηςΟ Ιβίσκος (HibiscusSabdariffa) η Roselle είναι ένα καλλωπιστικό  θαμνώδες φυτό, με γυαλιστερά άνθη. 
Πρωτοεμφανίστηκε στα αρχαία χρόνια στην Ινδία και στη Μαλαισία όπου είναι και το εθνικό λουλούδι της χώρας. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο και στην υπόλοιπη Αφρική καθώς και πολύ αργότερα στην Ευρώπη.
 Ο Ιβίσκος είναι Ελληνική λέξη και το όνομα αυτό δόθηκε στο φυτό Αλθαία από τον Διοσκουρίδη (40-90 μ.χ.) τον μεγαλύτερο βοτανολόγο και φαρμακολόγο της αρχαιότητας.

Περισσότερες από 1300 δημοσιευμένες κλινικές μελέτες στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (PubMed), αναφέρονται στις εξαιρετικές ιδιότητες του Ιβίσκου.
Ο Ιβίσκος συντελεί στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών αφού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή κ.α.
Είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης C:
3 φορές περισσότερη από τη κορινθιακή σταφίδα και 
9 φορές  περισσότερη από τα πορτοκάλια.
Περιέχει τριτερπενοειδή που είναι πολλαπλά ωφέλημα για τον οργανισμό.

Καρδιαγγειακό σύστημα:  Ο Ιβίσκος μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερίνης) που προκαλεί τη δημιουργία αθυρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση. Συντελεί επίσης στη διαστολή των αρτηριών και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. 
Γαστρεντερικό σύστημα: Συντελεί στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Ο Ιβίσκος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στα προβλήματα δυσκοιλιότητας.  Βοηθάει στην καύση του σωματικού λίπους.
Δέρμα: Ο Ιβίσκος βοηθάει στην αντιμετώπιση κάθε είδους δερματικών προβλημάτων (εκζέματα, ερεθισμοί κλπ) καθώς και στην αντιμετώπιση των αλλεργιών
Συμβάλει στη διατήρηση του κολλαγόνου του δέρματος και στην καλύτερη εμφάνιση.
Ο Ιβίσκος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  
Είναι αποτελεσματικός στην καλή λειτουργία  των νεφρών και στη ρύθμιση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα. 
Έχει αντιπυρετικές ιδιότητες ενώ βοηθάει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του βήχα κλπ. 


Συσκευασία:
285 ml

Βιβλιογραφία - Έρευνες

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=hibiscus
Hibiscus sabdariffa extract lowers blood pressure and improves endothelial function. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24668839
Clinical effects produced by a standardized herbal medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17315307
Effects of Hibiscus sabdariffa extract powder and preventive treatment (diet) on the lipid profiles of patients with metabolic syndrome (MeSy). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19962289
Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23333908
Leung A, Foster S, eds. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs, and Cosmetics. 2nd ed. New York: John Wiley and Sons; 1996. 
Neuwinger H. African Traditional Medicine. Stuttgart: Medpharm Scientific Publication; 2000. 

Gurrola-Diaz C, Garcia-Lopez P, Sanchez-Enriquez S, et al. (MeSy). Phytomedicine 2010;17:500-505.